Klaar voor IPv6

Gepubliceerd op 26 januari 2011.

Zoals voor velen inmiddels bekend, raken de IP-adressen in een hoog tempo op. De centrale authoriteit, IANA, deelt waarschijnlijk deze week nog de laatste IP-reeksen uit. Daarna kunnen de “Regional Internet Registries” (RIRs) nog enige tijd IP-adressen uitdelen, maar het eind is in zicht.

De huidige IP-adressen, die officieel “versie 4” zijn, hebben een opvolger: “IPv6”. Al enige tijd is Open Office haar netwerk aan het voorzien van IPv6-adressen. Dat doen we op verschillende manieren. Afhankelijk van de netwerkpartij kiezen we voor native IPv6 of voor een vorm van tunnelling.

Groot voordeel van IPv6 boven IPv4 is, dat het aantal IPv6-adressen schier oneindig is: zonder moeite krijg je een quadriljoen (dat is een miljoen miljard miljard) IP-adressen toebedeeld. Voor onze klanten betekent dat, dat services mobieler worden. Het wordt gemakkelijker om lokale services te ontsluiten voor thuis- en netwerkers; in sommige gevallen wordt ook de support op afstand eenvoudiger.

In de praktijk kunnen beide protocollen naast elkaar functioneren. Zo is deze website beschikbaar in IPv4, maar ook in IPv6.

Voor meer informatie over de migratie naar IPv6: neem contact met ons op.